top of page

Reis naar Stuttgart van 27 augustus tot 31 augustus 2014

Ditmaal bezocht het uurwerkgezelschap Duitsland, in het bijzonder Baden Württemberg en ook even het Zwarte Woud. De uitvalsbasis was Stuttgart, de 6de grootste stad van Duitsland. Vermoedelijk doet deze stad eerder een belletje rinkelen bij autofanaten dan bij horlogeliefhebbers. Toch bieden deze stad en regio ons prachtige collecties en ateliers met horloges en klokken op topniveau. Daarenboven biedt 'klokken kijken met vrienden en gelijkgezinden' een onbetaalbare meerwaarde.

In Rockenhausen werd het Pfälzisches Turmuhrenmuseum, ontstaan uit een uit de hand gelopen privé-collectie bezocht. Dit museum biedt ook onderdak aan het congres van de Duitse afdeling van torenuurwerkliefhebbers.  

 

80 km ten zuiden van Stuttgart ligt Haigerloch met het atelier van Uhrenmanufaktur Matthias Naeschke. Dit atelier is opgericht door vader Matthias Naeschke, een muziekliefhebber die orgel en bugel speelt. Ontstaan vanuit de restauratie van Flötenuhren bouwt dit kleine atelier vandaag adembenemende tafelklokken, wandklokken en staande klokken, en natuurlijk ook Flötenuhren, waaronder de welgekende 'singing bird'.

Aansluitend werd een bezoek gebracht aan de ateliers en het museum van Junghans in Schramberg. De manufactuur Junghans werd opgericht in 1860 door Erhard Junghans en bestond in zijn glorietijd uit meer dan 3000 werknemers en een productie van meer dan 3 miljoen uurwerken per jaar, de grootste uurwerkfabrikant wereldwijd. Het moderne fabrieksgebouw in terrasvorm is één van de meest spectaculaire industriële structuren van de 20e eeuw en zorgt voor een optimale lichtinval in de werkplaatsen. Vandaag produceert Junhans voornamelijk hoge kwaliteit polshorloges, waaronder chronometers, radio gestuurde en op zonne-energie aangedreven polsuurwerken.

Er werd ook een dag voorzien om Stuttgart zelf te bezoeken met onder meer het operagebouw, de Stiftskirche, de markthallen en de Königstrasse, de grootste winkelstraat van Stuttgart.

Het Landesmuseum Württemberg is gevestigd in het 'Altes Schloss' en is in het bezit van een prachtige collectie renaissance-uurwerken.

In Furtwangen werd een bezoek gebracht aan de jaarlijkse internationale Antik-Uhrenbörse en het Deutsches Uhrenmuseum.

Triberg ligt in het centrum van het Zwarte Woud. Het is gekend om zijn vele winkeltjes met koekoeksklokken en zijn hoogste watervallen van Duitsland.

In Schloss Bruchsal, een voormalig bisschoppelijk paleis, wordt men overdonderd door de pracht en praal uit de 17e en 18e eeuw.

Aansluitend werd het Deutsche Musikautomatenmuseum bezocht, gevestigd in één van de gebouwen die deel uitmaken van dit bisschoppelijk paleis. Deze collectie omvat een volledig overzicht van de meest eenvoudige tabatières tot de meest ingenieuze toestellen die muziek kunnen voortbrengen.

bottom of page