top of page

Uitstap naar Friesland op 18-19 mei 2024

Friesland is een provincie in noord Nederland en heeft een lange kustlijn, die zich uitstrekt langs het IJsselmeer en de Waddenzee.  De hoofdstad is Leeuwarden. Naast het Nederlands heeft in de provincie het Fries de status van officiële bestuurstaal. Al sinds de 18e eeuw hangen in Nederland Friese klokken in de vorm van de Friese staartklok, de Friese stoelklok en andere daarvan afgeleide modellen (kortstaart, schippertje, kantoortje of notarisklok). Bijna elk plaatsje in Friesland had vroeger zijn eigen klokkenmakerij. Met name Joure groeide uit tot centrum van  de Friese klokkenindustrie.

In Joure bezochten we een van de nog weinig overgebleven klokkenmakerijen gespecialiseerd in het maken van Friese staart- en stoelklokken: de Jouster klokkenmakerij.

Joure is ook de bakermat van Douwe Egberts, de beroemde koffie- en theemaker. Het eerste winkeltje, het woonhuis en de eerste fabriek van Douwe Egberts maken nu deel uit van het museum Joure. In het museum vindt je ook een klokkenmakerij, een kopergieterij, een drukkerij en de grootste collectie Friese klokken ter wereld.

Na het avondmaal en een overnachting in Leeuwarden, werd een bezoek gebracht aan de hoofdstad van Friesland onder begeleiding van onze privé gids. Deze gaf ons, door middel van een stadswandeling, een zicht op de voornaamste plaatsen van de stad.

Franeker is een van Friese elf steden. De bekendste attractie in Franker is het Koninklijke Eise Eisinga Planetarium. Het is het oudste planetarium ter wereld dat nog werkt. Naast het planetarium zelf kan men er ook nog de wolkammerij van Eisinga en astronomische instrumenten bekijken. Het hoogtepunt van de uitstap was het bezoek aan het Belgisch astronomisch uurwerk van broeder-Jezuïet Jean Paulus uit 1781. Het uurwerk werd na zijn dood verder afgewerkt onder leiding van een leraar wiskunde Michiel Ghiesbreght. Het werd onlangs gerestaureerd en weer werkend gemaakt. Het 3 meter brede en 2,5 meter hoge uurwerk is voorzien van diverse globes, planetaria van Capella en Copernicus. Een aantal wijzerplaten geven informatie over diverse tijdsaanduidingen, kalenders, de stand van de planeten, de schijngestalten van de maan, de omloop van de vier manen van Jupiter en nog veel meer.

bottom of page