top of page

Bezoek aan Sint-Truiden en Zoutleeuw van 24 september 2017

Sint-Truiden telt twee sites die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan: het belfort op de grote markt is onderdeel van de werelderfgoedsite Belforten in België en Frankrijk en het Sint-Agnesbegijnhof is onderdeel van de werelderfgoedsite Begijnhoven in Vlaanderen.

De Sint-Leonarduskerk op de grote markt van Zoutleeuw, is één van de weinige kerken in België met intact gebleven laat-gotisch interieur. De Sint-Barbaratoren van de kerk behoort sinds 1999 tot het werelderfgoed van de UNESCO.

Het uurwerkgezelschap bracht een bezoek aan de Festraetsstudio met onder meer het Festreatsuurwerk in het begijnhof van Sint-Truiden. Daarna werd het historische begijnhofkerk Sint-Agnes bezocht met het oude torenuurwerk.

Vervolgens werd een bezoek gebracht aan de Sint-Leonarduskerk van Zoutleeuw. De kerk heeft een wereldbefaamde sacramentstoren en nog heel wat meer.

In Halle-Booienhoven gaf Eddy Fraiture een korte lezing over Gilles de Beefe en zijn uurwerk op het stadhuis van Sint-Truiden en zijn pas ontdekt uurwerk in Cayenne in Frans-Guyana.

 

Het bezoek werd afgesloten met een gastronomische barbecue.

 

Kamiel Festraets startte in 1937 op het begijnhof van Sint-Truiden met de bouw van van een astronomisch uurwerk. Het weegt 4 ton, is 6 meter hoog, 4 meter lang, 2,5 meter breed. Hij werkte meer dan 25 jaar aan het ruim 20.000 onderdeeltjes tellende geheel. Hij bracht er verschillende elementen uit de geschiedenis van de tijdmeting in samen: zandlopers, wateruurwerk, slingers, zonnewijzers, Westminsterbeiaard, enz. Wanneer de klok slaat, verschijnt de Dood en trekt een stoet middeleeuwse ambachtslieden voorbij. 

Naast het uurwerk kan men in de Festraetsstudio ook een getijdensimulator, een planetarium en een slinger van Foucault bewonderen.

De Sint-Agnes begijnhofkerk is beroemd omwille van haar 38 goed bewaarde middeleeuwse muurschilderingen. De meeste schilderingen dateren uit de 16e eeuw en beelden Bijbelse taferelen of episodes uit heiligenlevens uit. De kerk bevat ook een merkwaardige orgelgalerij met een nog intact orgel uit 1656, wellicht het oudste bespeelbare orgel in België. Tegen het houten tongewelf bevindt zich het gotische torenuurwerk, aangedreven door stenen gewichten. Op het gelijkvloers staat nog een tweede oude torenuurwerk.

De Sint-Leonarduskerk te Zoutleeuw is een gotisch gebouw dat grotendeels werd opgetrokken tussen de 13de en de 16de eeuw. De beeldenstorm in 1566 en de Franse revolutie gingen zonder grote schade aan de kerk voorbij, waardoor het indrukwekkend kunstpatrimonium, dat gedurende eeuwen is opgebouwd, voor het grootste deel bewaard bleef: de sacramentstoren uit 1552, de koperen Paaskandelaar uit 1483, talrijke magnifieke retabels en de oudste in serie gegoten beiaardklokken ter wereld, die samen met de Sint-Barbaratoren ingeschreven staat op de UNESCO werelderfgoedlijst.

 

Gilles de Beefe (1694-1763) Luikenaar en één der grootste horlogemakers in de 18e eeuw, was maker van het torenuurwerk/belfort van Sint-Truiden in 1754 en tevens de horlogemeester die de allergrootste horlogebestelling ooit uitvoerde voor het nationaal paleis van Matra in Portugal (ca. 1730).

Truineer Gillis Creten (1792-1877) herstelde onder meer in 1858 het torenuurwerk van Sint-Truiden en haar speeltrommel van topkwaliteit.

bottom of page