top of page

Reis naar Dresden van 23 tot 28 augustus 2016

Dresden en omgeving (Glashütte) vormen vandaag het Mekka op horlogevlak in Duitsland, zeker voor polshorloges. Sinds de eenmaking van Oost- en West-Duitsland (na de val van de muur op 09/11/1989) heeft de horloge-industrie in Saksen een nieuwe adem gevonden. Meer zelfs, de verwezenlijkingen over de afgelopen 25 jaar zijn overweldigend en dus werd het hoog tijd om dit alles ter plaatse te gaan bekijken.

De reis ging langs Kassel, Dresden, Glashütte en Meissen. Het uurwerkgezelschap bezocht er enkele musea alsook bekende manufacturen en kleinschalige ateliers.

Deze meerdaagse uitstap werd afgesloten met een feestelijk diner.

In het 'Astronomisch-physikalisches kabinett en planetarium' te Kassel bevinden zich onder andere verschillende tijdmeters van Jost Bürgi (1562-1632), waaronder astrolabia, klokken met calendarium en tijdsvereffeningen en globes. Bürgi werd in 1579 astronoom, horloge- en instrumentenmaker aan het hof van William IV, zelf een gepassioneerd wetenschapper. Later zal hij in dienst treden van de keizer van Praag, Rudolf II, waar hij samenwerkt met onder andere Johannes Keppler en Tycho Brahe. 

'NOMOS - Glashütte' is een manufactuur uit 1927 met een collectie betaalbare polshorloges.

 

Ook de ateliers van 'Moritz Grossmann' werden bezocht.

Het 'Uhrenmuseum Glashütte' herbergt op de bovenverdieping de horlogeschool van Glashütte en op de benedenverdieping een museum opgehangen rond de horlogemakers van Glashütte. Ferdinand Adolph Lange (1815-1875), Moritz Grossmann (1826-1885) en Julius Assmann (1827-1886), vormen de leidraad doorheen de boeiende collectie uit dit museum.

De manufactuur van 'Lang & Heyne' te Dresden werd in 2001 opgericht door Mirko Heyne en Marko Lang (vandaag alleen Marko Lang) en bouwt polshorloges in de traditie van lang vervlogen tijden. Deze kleinschalige manufactuur bouwt slechts 50 horloges per jaar, maar met een bijzonder hoge afwerkingsgraad en uitzonderlijk oog voor detail.

Het 'Mathematisch-Physikalisches Salon' in Dresden Altstadt herbergt een prachtige collectie Planetenuhren (onder andere Bürgi), klokken en instrumenten voor plaats- en tijdbepaling, zoals de pascaline (rekenmachine van B Pascal), aard- en hemelglobussen zoals deze van G de Kremer, alias Mercator.

In Dresden hadden onze deelnemers een toevallige ontmoeting met Kim Djapri die vroeger voor Lang & Heyne gewerkt heeft en nu zijn eigen bedrijf 'Bélier' opgericht heeft. Kim maakt zijn eigen caliber, namelijk het reverse horloge waarvan de uur-, minuten- en secondewijzer in tegenuurwijzerzin draaien.

De laatgotische 'Albertsburg' in Meissen kijkt uit over de Elbe en wordt Duitslands oudste kasteel genoemd. Hier was ooit de manufactuur voor de productie van het beroemde Meissen-porselein gevestigd. De naastgelegen gotische dom is sinds 1581 een protestant-lutheraanse kerk en kan pronken met een bijzonder rijke inboedel.

Meissen kan je onmogelijk verlaten zonder een bezoek aan het Meissen porselein. Deze 'Staatliche Porzellan-Manufaktur' bakt het wit sinds 1709 en is wereldbefaamd om zijn servies.

 

bottom of page