top of page

Daguitstap naar Mons op 29 oktober 2023

Mons is de hoofdstad van de provincie Henegouwen en ligt op de verbindingsweg van Brussel naar Frankrijk. De stad telt 95.000 inwoners. De heilige Waldetrudis is de patroonheilige van de stad. Naast het Belfort mag de stad ook fier zijn één van van de mooiste uurwerkmuseums van België.

Achter het stadhuis bevindt zich de tuin van de burgemeester.  Die werd aangelegd tussen 1930 en 1936. Het is een vredig groene oase ten midden van de stad. Hier vindt u het standbeeld van de Ropleur (Gober, 1937) en talrijke honderdjarige bomen.

Het stadhuis van Mons werd gebouwd tussen 1458 en 1477 in Gotische stijl. In 1717-1718 werd het klokkentorentje toegevoegd. Het klokkentorentje bevat een uurwerk met wijzerplaat in Romeinse cijfers en 2 wijzers met externe tegengewichten, een zonnewijzer en een maanklok bestaande uit een bol in gele en zwarte kleur die de maanfasen weergeeft.

Vervolgens werd het Belfort bezocht onder begeleiding van een gids. Het is het enige Belgische Belfort in barokstijl. Het Belfort is 87 meter hoog en bevat 49 klokken. Sinds de bouw (1661), doet het tegelijk dienst als uitkijktoren, klokkentoren en beiaardtoren. Het bouwwerk was bedoeld om ritme te geven aan het dagelijkse leven in de stad en deze te beschermen tegen eventuele branden en oorlogen. We bezochten er onder meer het torenuurwerk, de beiaardklokken, de speeltrommel en de museumruimten. Vanop het Belfort heeft men een schitterend uitzicht over de stad.

Na het bezoek aan het Belfort werd een kijkje genomen in de stiftskerk van de heilige Waldetrudis. Een stiftskerk is de hoofdkerk van een kloostergemeenschap. In Mons behoorde deze kerk toe aan de stiftsjuffers van de heilige Waldetrudis. De bouw ving aan in 1450 met het priesterkoor dat in 1506 voltooid was.  Het dwarsschip werd in 1527 voltooid en de werkzaamheden voor de opbouw van het hoofdschip duurden tot in 1621. Met zijn grondplan in de vorm van een Latijns kruis en met zijn 29 kapellen rond het hoofdschip, dwarsschip en priesterkoor vorm het kerkgebouw een uniek geheel dat erkend is als "buitengewoon cultureel erfgoed van Wallonië". In de kerk vindt je één van de mooiste verzamelingen van goudsmeedkunst van België, de reliekschrijnen van de heilige Waldetrudis, de oudste brandschilderingen en de gouden koets met verguld houtwerk.

Onder de middag werd een buffetlunch voorzien.

 

Het hoogtepunt van deze daguitstap bestond in een bezoek aan het museum voor sierkunst François Duesberg. Het museum François Duesberg is gehuisvest in een geklasseerd gebouw van het einde van de 20° eeuw - dat vroeger de nationale bank van België was - en is ongetwijfeld één van de mooiste van België. Een unieke mix van de kunst van tijdmeting en tafelkunst ! Het museum kwam tot stand met de werken van baron en barones François Duesberg, die deel uitmaken van een private collectie die liefdevol samengesteld werd tijdens het leven van deze twee kieskeurige en gepassioneerde verzamelaars. De prestigieuze collectie slingeruurwerken met exotische onderwerpen (1795-1815) is één van de belangrijkste ter wereld en bevat unieke stukken, waaronder het prachtige exemplaar 'Paul et Virginie' van kunstenaar Thomire, waarvoor Bonaparte de opdracht gegeven zou hebben in 1802. Ook het thema van de 'goede wilde' dat naar voor gebracht werd door Defoe (Robinson Crusoë), 'Bernardin de St Pierre' (Paul et Virginie) of 'Chateaubriand' (Atala) worden tentoongesteld. Het museum bevat ook een opmerkelijke collectie porselein van de beste Parijse en Brusselse fabrikanten, kostbaar edelsmeedwerk, uitzonderlijke Franse bronzen beelden, antieke juwelen en talrijke zeldzame en merkwaardige voorwerpen.

bottom of page