top of page

Reis naar Parijs van 18 tot 22 juli 2018

Gedurende vele jaren was Parijs het mekka van de horlogerie, maar na iedere Franse oorlog nam haar belang in de horlogerie af. En vandaag zijn het land (Frankrijk) en de stad (Parijs) niet langer toonaangevend. Horlogesteden als Blois, een wereldcentrum in de 16e en 17e eeuw voor horloges met email, Montbéliard, met de gebroeders Japy, Besançon met LIP, Le Havre en Boulogne sur Mer met fabrieken voor Parijse klokken en bovenal marine chronometers van Vissière en Môtel, en uiteraard Parijs, de standplaats, van horlogemakers als Breguet, Lepaute, ..., stellen vandaag in de productie van horloges en pendules niet veel meer voor. Maar Parijs is nog steeds een mekka van historische (Franse) klokken en de concentratie van boetieks in (vooral Zwitserse) horlogemerken rond place Vendôme is haast ongekend.

Het uurwerkgezelschap bezocht uiteraard een reeks instellingen die te maken hebben met  uurwerken. Er werd echter ook tijd voorzien voor een bezoek aan een rommel- en antiekmarkt en aan het Louvre museum. Tevens waren er enkele vrije namiddagen waarop de deelnemers hun eigen agenda konden invullen. De reis werd afgesloten met een sfeervol afscheidsdiner op de binnenplaats van het hotel.

Het 'Musée des Arts Décoratifs' is een museum voor kunst, gelegen in een vleugel van het paleis van Louvre. Het museum herbergt kunstvoorwerpen zoals meubilair, tafelservies, grafische kunst, glas, keramiek, behang, schilderijen, beeldhouwwerken, enz. In het museum is er ook een afdeling die de verzameling van 33 pendules bevat van het einde van de 17e eeuw tot het begin van de 19e eeuw, geschonken door Michel Leclercq.

'La pendulerie' is een van de meest gerenommeerde verkoopgalerijen van antieke pendules in Frankrijk.

In 'Les réserves du musée des Arts et Métiers' wordt het overgrote deel van het werk aan kunstwerken uitgevoerd: inventarisatie, studie, onderzoek, restauratie. Deze weinig zichtbare activiteiten geven hun bijdrage aan het verrijken van de kennis van de verzamelingen en het verzekeren van de bewaring van het patrimonium voor de toekomstige generaties. 

'Place Vendôme' werd aangelegd in 1699. De strenge regels die gelden voor het bouwen rondom het plein hebben ertoe geleid dat er een fraaie eenheid is ontstaan. In de omringende gebouwen zijn grote namen gevestigd zoals Dior, Rolex, Cartier, Chanel en Boucheron.

Het 'Boutique Breguet en museum' bevat waardevolle documenten en zaken gerelateerd naar de geschiedenis van het huis Breguet, opgericht in 1775, zoals productie registers, verkoop grootboeken, herstellingsboeken, certificaten van echtheid, brieven van klanten en technische nota's geschreven door A.L. Breguet en zijn zoon.

Het 'Musée des Arts en Métiers' werd opgericht in 1794 door Henri Grégoire. Het is een museum van technologische ontwikkelingen. Het stelt meer dan 2400 uitvindingen tentoon. Het museum is opgedeeld in zeven afdelingen: wetenschappelijke instrumenten, materialen, energie, mechanica, constructie, communicatie en transport. In de naastgelegen kerk bevindt zich de slinger van Foucault, waarmee aangetoond wordt dat de aarde rond zijn as draait.

'Marché aux Puces' is een rommel- en antiekmarkt aan de porte de Clignacourt.

Het 'Musée du Louvre' is één van 's werelds grootste musea. De Mona Lisa van Leonardo da Vinci en de Venus van Milo zijn de beroemdste stukken uit dit museum.

bottom of page