top of page

Daguitstap naar Sint-Niklaas op 10 september 2022

Sint-Niklaas wordt door velen gezien als de hoofdstad van het land van Waas. De stad is bekend om haar marktplein (het grootste van België) en de jaarlijkse vredesfeesten, waarbij tientallen hete luchtbalonnen opstijgen vanop de grote markt.

Het uurwerkgezelschap bezocht er de tentoonstelling 'Recht door zee' en het Mercatormuseum. Carl Dierickx, oprichter van 'Navigate Collection', en bezieler achter de tentoonstelling nam ons mee op sleeptouw doorheen deze boeiende tentoonstelling.

Liefhebbers konden 's avonds samen dineren in de taverne Kopenhagen op wandelafstand van het museum.

 

De tentoonstelling Recht door zee, navigeren van 1500 tot vandaag, toont hoe het navigeren op zee geëvolueerd is door een steeds groeiende kennis van cartografie, geografie en astronomie. De tentoongestelde navigatie-instrumenten, van sextanten tot moderne satellieten, illustreren de technologische vooruitgang die het mogelijk maakte voor Europese zeelieden om de wereld rond te varen. Hoogtepunten van de tentoonstelling zijn onder meer handgeschreven manuscripten en portolaankaarten, een gedeeltelijk nagebouwde scheepsbrug van een historisch  marineschip, het oudste astrolabium ter wereld in Sanskriet, handgemaakt curiositeiten van bemanningsleden aan boord van het schip en één van de grootste verzamelingen sextanten in privébezit.

In het Mercatormuseum wordt het werk van Gerard de Cremer, alias Gerard Mercator, getoond.  De zeldzame aardglobe (1541) en hemelglobe (1551) zijn de blikvangers van het museum. Er is tevens een rijke verzameling atlassen van Mercator en tijdgenoten Hondius en Ortelius en een selectie kaarten van de 17e tot de vroege 19e eeuw. In de afdeling moderne cartografie wordt aan de hand van wandkaarten, werk- en meetinstrumenten en digitale toepassingen de geschiedenis van het kaarten maken van 1830 tot 2014 geïllustreerd. In dit museum is ook een uitzonderlijke scheepschronometer tentoongesteld van Charles Dekemel. Charles Dekemel is de enige Belgische horlogemaker die het ooit aangedurfd heeft om een scheepschronometer te bouwen.

Meer informatie over de familie Dekemel kan je vinden in het artikel van Eddy Fraiture - De horlogemakersfamilie Dekemel, Uurologisch Nieuws,  12e jaargang, #3, augustus 2013.

bottom of page