Uurwerkmakers en uurwerknijverheid

in Vlaanderen

 

Eddy Fraiture - Uitgeverij Peeters Leuven

 

De literatuur over Vlaamse uurwerkmakers en hun nijverheid is bijna onbestaande.
Het is jaren zoeken geweest naar Vlaamse horloges en hun makers, naar de geschiedenis, de evolutie, maar ook -en dit is jammer- de ondergang.

Het boek bestaat uit drie delen.
In een eerste deel wordt de geschiedenis van de Vlaamse uurwerkmaker verteld. Er wordt gehandeld over het ontstaan, over de nefaste invloed van de godsdienstproblemen op de Vlaamse uurwerkmakers, over de wereldbefaamde 16de eeuwse Leuvense school van instrumentenbouwers, over een tijdelijke heropleving van de horlogerie in de 18de eeuw vooral ten gevolge van de vraag naar staande klokken, en tenslotte over de volledige ondergang van de Vlaamse uurwerknijverheid in de 19de eeuw.

Het tweede deel geeft een bondig  en cijfermatig overzicht. De evolutie van de uurwerknijverheid in Vlaanderen wordt nagegaan in cijfers en grafieken zowel in de tijd als voor wat betreft de verschillende types van uurwerken. Andere items zijn onder meer ‘Emigratie’, ‘Immigratie’ en ‘Familietradities’.

Het derde deel bevat de namen van meer dan 2100 Vlaamse uurwerkmakers, telkens met de voorhanden zijnde persoonlijke gegevens, de bekende data, de overgebleven horloges (en waar ze zich thans bevinden) alsook de bron of  oorsprong van deze informatie.
De lijst omvat de makers van alle types van mechanische uurwerken: zowel torenuurwerken, lantaarnklokken, pendules, staande klokken, zakhorloges als tijdmeetinstrumenten komen aan bod.

Het is hoog tijd dat er eindelijk een boek verschijnt over de Vlaamse uurwerkmakers en hun nijverheid. Het is inderdaad niet denkbeeldig dat ons uurwerkverleden alsmaar meer zal verdwijnen in de nevelen van de tijd nu de kwartstechnologie aan een verwoestende verovering bezig is en het mechanisch uurwerk dreigt te verdwijnen uit het dagelijks tijdsbeeld.